In de afgelopen maand hebben we een aantal mooie, warme dagen achter de rug en hopelijk zullen er nog meer volgen. Werken in de bouw en technische sector betekent vaak dat jij buiten aan het werk bent. Buiten werken in de zomer is natuurlijk erg lekker met deze temperaturen, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Oververhitting, uitdroging of een zonnesteek liggen op de loer. Hoe houd jij het voor jezelf zo aangenaam mogelijk? Wij proberen je hierbij wat tips te geven zodat jij het werken in de buitenlucht als prettig kunt ervaren.

Het is natuurlijk heerlijk om in de buitenlucht te mogen werken op dagen waarop de zon volop schijnt, zeker in een land als Nederlands, waar dit niet altijd vanzelfsprekend is. Iedereen zit op kantoor weg te branden (zonder airco) achter hun computer en jij bent lekker in de buitenlucht aan het werk. Je krijgt er ook nog eens een lekker kleurtje van. Werken met hoge temperaturen kan echter ook gevaarlijk zijn. Hierbij geven we jou wat tips voor de dagen dat het kwik flink stijgt:

 

  • Als het erg warm is, werk dan kortere periodes met langere pauzes. Probeer de schaduw op te zoeken (ook tijdens jouw pauze) en houdt die pauze dan vooral rond de warmste uren van de dag.
  • Drink voldoende! Het klinkt logisch, maar in het warme weer zweet je veel meer. Om uitdroging te voorkomen neem je voldoende water mee en gebruik een koelbox om jouw water koel te houden.
  • Pas je kleding aan op het weer. Je zal in de winter ook niet in een korte broek lopen, dus zorg dat je verkoelende (maar beschermende!) kleding draagt. Ventilerende katoenen T-shirts of polo’s zijn fijner dan polyester kleding. Verbrand je snel? Overweeg een lang t-shirt. Neem eventueel een extra set beschermende kleding mee om gedurende de dag een keertje te kunnen wisselen wanneer je veel gezweet hebt.
  • Draag een pet of andere hoofdbescherming. Jouw hoofd verbrand sneller dan je lief is en je kan er veel last van hebben. Je kan er ziek door worden!
  • Houd rekening met de schadelijke effecten van de zon. Smeer je goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Doe dat regelmatig om verbranding te voorkomen.
  • Neem een ijsje tussendoor. Niets is lekkerder dan een verkoelend ijsje tussendoor, dus neem deze ook vooral!

 

Wat zegt de Arbo-wet?
Als het echt warm is, is het werken in de buitenlucht nog zwaarder. Mag je als medewerker dan werk weigeren? In de Arbo-wet staat geen maximale temperatuur waarbij buiten gewerkt mag worden. Dat komt omdat ook factoren als de luchtvochtigheid en de wind een rol spelen bij hoe warm het buiten aanvoelt en iedere persoon reageert anders op de warmte. De werkgever moet er wel voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen, zoals hitte uitputting of zonneallergie, door te hoge temperaturen op de werkplek. Dit is vastgelegd in het Arbobesluit. Indien het klimaat toch gevaar oplevert, moet de werkgever ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ verstrekken. Vanaf temperaturen hoger dan 40 graden Celsius is er echt sprake van ernstig risico voor de gezondheid. Je loopt dan risico op hitte-uitslag, hittekrampen of een hitteberoerte. Ook onder de 40 graden Celsius kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn, vooral bij arbeid in de volle zon.

 

In alle gevallen is het dus belangrijk om op je hoede te zijn met het warme weer, hoe lekker het ook is. Wil je liever binnen werken? Kan dan eens tussen onze openstaande vacatures.