Het overkomt iedereen wel eens. Je voelt je ellendig, je bent moe en de toiletrollen zijn er in no-time doorheen. De volgende dag naar jouw werk gaan zie je nu al niet zitten. Je bent ziek. Eerst maar eens ziek melden en kijken hoe je je de volgende ochtend voelt. In deze blog willen we opdrachtgevers en opdrachtnemers informeren over ziekte, de ziekmelding en de doorbetaling bij ziekte.

 

Ik ben ziek, wat nu?

Als jij ziek wordt, dien je dit net als iedere andere werknemer te melden bij jouw leidinggevende. Dit is netjes tegenover jouw opdrachtgever en zij kunnen op die manier ook snel schakelen in hun planning. Dit wordt altijd erg gewaardeerd. Heb je je ziek gemeld bij jouw opdrachtgever, dan is het zaak dat de officiële procedure in gang gezet wordt. Hoe werkt dit precies?

 

 • Jij meldt je uiterlijk 9:30 ziek bij Maatstaff. Wij dienen jou namelijk officieel ziek te melden. Dit kan telefonisch, per mail, WhatsApp etc. Houdt er rekening mee dat jouw opdrachtgever wellicht andere standaarden hanteert. Zorg er dus altijd voor dat je telefonisch contact opneemt met hem of haar.
 • In fase 1 en 2 kan het zijn dat jij een uitzendbeding in jouw contract hebt staan. Als dit het geval is, betekent jouw ziekmelding automatisch het einde van de uitzendovereenkomst. Jouw ziekte wordt dus ‘overgedragen’ aan het vangnet van de algemene Ziektewet. Geen zorgen, als je weer aan het werk gaat, loopt jouw contract natuurlijk gewoon door.
 • De dag dat jij je hebt ziek gemeld is de dag waarop jouw wachtdagen in gaan. Binnen de NBBU heb jij twee wachtdagen. Na deze wachtdagen heb jij doorgaans recht op een Ziektewetuitkering van het UWV. Dit bedraagt 70% van het gemiddelde loon van het voorgaande jaar. Tot 90% wordt vervolgens aangevuld in de eerste 52 weken door het uitzendbureau.
 • Ben je weer beter? Laat dit dan zo snel mogelijk aan jouw leidinggevende weten, zodat hij jou snel weer kan inplannen. Zorg er ook voor dat Maatstaff op de hoogte is dat jij weer aan het werk gaat. Wij melden jou dan ‘beter’ bij het UWV.

 

Moet ik als opdrachtgever mijn zieke medewerkers doorbetalen?

Dit is een van de voordelen van het inzetten van uitzendkrachten. Ben jij werkgever en heb jij meerdere mensen in eigen dienst met een vast contract? Dan moet je hen inderdaad doorbetalen wanneer zij ziek zijn. Bij uitzendkrachten is dit niet het geval. Zij krijgen wel betaald, daar zorgt het uitzendbureau immers voor, maar over het algemeen geldt dat wanneer zij niet voor jou werken, je hen niet hoeft te betalen.

 

Wel doen bij ziekte:

 • Meld je op tijd ziek. Wij kunnen jou niet met terugwerkende kracht ziek melden. Hier staan hoge boetes op.
 • Houd je brievenbus in de gaten. Na een paar dagen krijg je een brief van het UWV op de mat. Weet je niet wat je hier mee aan moet? Neem dan contact met ons op.
 • Blijf beschikbaar voor een bedrijfsarts. Je bent niet verplicht om te melden wat jouw klachten zijn, maar jouw opdrachtgever of werkgever kan wel vragen wanneer je verwacht weer aan het werk te gaan. Mogelijk wordt er dan een bedrijfsarts ingeschakeld
 • Meld je weer beter als je aan het werk gaat. Doe dit als eerst bij jouw opdrachtgever, maar ook bij het uitzendbureau.
 • Houd jouw opdrachtgever op de hoogte. Geef aan wanneer je verwacht weer aan het werk te gaan. Ga je dit niet halen, laat dit dan ook weten. Een opdrachtgever vindt het prettig om daarvan op de hoogte gehouden te worden.

 

Niet doen bij ziekte:

 • Jezelf ziek melden wanneer je eventjes geen zin hebt om op te staan. Het is niet alleen vervelend voor de opdrachtgever dat je niet aanwezig bent, maar je mist ook een dag werk. Als je je vaak ziek meldt krijg je ook een bepaalde reputatie en kan voor de opdrachtgever op een gegeven moment de maat vol zijn. We gaan er natuurlijk niet vanuit dat je je onnodig ziek meldt.
 • Op social media zetten dat je een dagje met jouw familie naar de dierentuin bent, terwijl je je hebt ziek gemeld bij jouw opdrachtgever.
 • Ga ook niet te lang door met werken. Je loopt het risico andere mensen aan te steken met jouw griepje of je bent zelfs langer ziek omdat je te lang met jouw griepje hebt rondgelopen.