Veiligheid op de werkvloer is belangrijk. Dit leer je in een VCA cursus, maar is ook iets wat vanzelfsprekend is. Je wilt niet door een ongeluk op je werk thuis komen te zitten of er zelfs blijvende schade aan overhouden. Nadat we eerder een voorzetje gaven over buiten werken in de zomer, willen we nu veiligheid in het algemeen meer onder de aandacht brengen. Het eerste onderdeel van veiligheid op de werkvloer die we gaan bespreken zijn veiligheidsschoenen.

Het ziet er niet uit

Als je graag op sneakers loopt, kan het raar zijn om veiligheidsschoenen te dragen. Sneakers zijn lichter, makkelijker en het ziet er cool uit. Wat je waarschijnlijk wél weet, maar waar je niet bij stil staat is het belang van veiligheidsschoenen. Ze zijn er niet voor niets en ze heten ook niet voor niets veiligheidsschoenen. Ze zorgen ervoor dat jouw voeten beschermd worden tijdens jouw werkzaamheden. Wist je dat je ook gewoon sneakers als werkschoenen hebt? Ze zien er niet meer zo lomp uit als dat ze vroeger deden. Je hebt hoge en lage werkschoenen voor meer comfort. Het belangrijkste is dat je ze draagt voor jouw eigen veiligheid.

Wat zijn de voordelen?

Jouw voeten zijn beschermd. Dit is het belangrijkste voordeel wat telt. De kans op letsel is bij sommige beroepen heel hoog waardoor het voor veel mensen zelfs verplicht is om met (kwalitatief) goede werkschoenen te werken

 • Er zijn honderden verschillende soorten waardoor je altijd de schoen kan kiezen die jou het beste past of welke jij het meest prettig vindt. Voor iedere beroepsgroep is een geschikte schoen te vinden.
 • Sommige schoenen hebben een anti-perforatiezool, waardoor je geen scherpe voorwerpen in jouw voet krijgt als je ergens op gaat staan.
 • Moeten jouw werkschoenen hittebestendig zijn? Geen probleem, er zijn werkschoenen die geschikt zijn tot een contactwarmte van 300 graden Celsius. Werk je met elektriciteit, dan zijn er anti-statische werkschoenen met een lage elektrische weerstand zodat je geen schok krijgt.
 • Werkschoenen worden steeds lichter en comfortabeler. Zo hoef je aan het einde van de dag geen last van je voeten te hebben. Denk wel aan de juiste pasvorm!
 • Werkschoenen zorgen naast veiligheid voor stevigheid, een hoog model werkschoen zorgt namelijk voor versteviging rond jouw enkels. Een laag model is wat soepeler, maar geeft minder bescherming aan je enkels.
 • Werk je buiten of in een koude omgeving of ben je gewoon een koukleum? Dan zijn er verschillende isolerende werkschoenen. Er zijn werklaarzen met bontvoering.

Welke veiligheidsschoenen heb ik nodig?

Passend bij jouw werk

Pak allereerst eens schoen die past bij jouw werk. Een veiligheidsschoen in de zorg is anders dan een veiligheidsschoen in de bouw. Jouw werkgever heeft beschreven welke veiligheidsschoenen er benodigd zijn.
Hieronder staan de veiligheidsklassen omschreven:

 • S1 werkschoenen hebben een veiligheidsneus.
 • S1P werkschoenen hebben net als de S1- werkschoenen een veiligheidsneus, maar ook nog een veiligheidszool.
 • S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1-werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water.
 • S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus, en –zool worden het meest gebruikt en besteld en dat komt, omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn.
 • S4 werkschoenen zijn weer hetzelfde als S1 werkschoenen, maar de schoenen of laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
 • S5 werkschoenen zijn hetzelfde als S4 schoenen, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislipprofiel. Deze schoenen zijn dus het meest veilig.

Zorg  voor een perfecte pasvorm

Geen mens is hetzelfde. Sterker nog: geen voet is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van werkschoenen goed te kijken of de schoen de juiste pasvorm heeft.

Zo kies je de juiste werkschoen:

 • de werkschoen moet buigen waar de voet ook buigt
 • de werkschoen moet passen zonder dat de voet de beschermende neus raakt
 • de voet mag niet verschuiven in de werkschoen

Kies voor de juiste veiligheidsklasse

Werkschoenen zijn opgedeeld in verschillende veiligheidsklassen. Werkschoenen voor de bouw moeten voldoen aan de veiligheidsklasse S3. Deze werkschoenen brengen een aantal extra beschermende eigenschappen met zich mee, zoals een beschermende neus van staal, aluminium of composiet. Daarnaast hebben deze werkschoenen een onpenetreerbare tussenzool, waardoor scherpe voorwerpen nooit door de zool in de voet kunnen steken.

Onderhoud van jouw werkschoenen

Na de aanschaf van goede, passende werkschoenen is het zaak om de schoenen zo goed mogelijk te onderhouden, dan bieden ze de meeste bescherming en gaan ze langer mee.
1. Maak de schoenen goed schoon
2. Breng ledervet aan
3. Pak een zachte doek en breng het ledervet gelijkmatig aan
4. Laat het ledervet een paar minuten intrekken
5. Gebruik een borstel om het vet uit te wrijven

 

Moet ik ze zelf kopen?

Als jij ergens werkzaam bent, hoort jouw werk- of opdrachtgever ervoor te zorgen dat jij voldoet aan de veiligheidseisen. Vraag dus aan jouw uitzendbureau of aan jouw opdrachtgever of ze veiligheidsschoenen voor je hebben. Je hoeft ze niet zelf te kopen. Houdt er wel rekening mee dat je ze vaak in bruikleen krijgt. Ga niet zomaar aan het werk zonder veiligheidsschoenen!
Ben je als ZZP-er aan het werk, dan is het jouw eigen verantwoordelijkheid en dien je hier dus ook zelf voor te zorgen. Een goed opdrachtgever laat jou niet zomaar zonder veiligheidsschoenen op een bouwplaats komen. Doe je dit wel? Zorg dan in ieder geval voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hopelijk hebben we je in deze blog wat wijzer gemaakt over het nut van veiligheidsschoenen. Ze zien er niet even flitsend uit, maar ze zijn wel erg belangrijk. In een later blog zullen we je ook vertellen wat er kan gebeuren als je je niet aan de veiligheidseisen van de werkgever houdt. Houd onze blogpagina dus nog even in de gaten.

Heb je naar aanleiding van dit stuk vragen over je werkschoenen? Neem dan gerust even contact met ons op.